Älgjakt i Sverige 2020

Älgjakt i Sverige 2020

Under hösten och vintern är det älgjaktssäsong i Sverige. Årligen skjuts det ungefär 80 000 älgar. Och en stor majoritet av Sveriges jägare jagar just älg. Men när får du jaga dem? Och hur många älgar får du fälla? Kostar det något? Här tittar vi närmare på älgjakten i Sverige.

Syften med älgjakt

Det finns väldigt gott om älg i Sveriges skogar. Därför är den främsta orsaken till älgjakten att begränsa älgpopulationen. För stora mängder skulle nämligen leda till skador på skogen och öka antalet viltolyckor i trafiken. Dessutom resulterar älgjakten i gott viltkött, något jägarna och många andra uppskattar.

Hur jagar du älg?

Det finns flera olika sätt att jaga älg, både med och utan hund. En populär hundras vid älgjakt är jämthunden, en stark och snabb hund med ett vargliknande utseende.

Några av metoderna vid älgjakt är:

  • Löshundsjakt - hunden går lös och söker, för att sedan skälla när den kommer i kontakt med en stillastående älg
  • Ledhundsjakt - med kopplad hund som söker vittring och leder hundföraren till älgen
  • Drevjakt - en kedja jägare med ungefär 50 meters mellanrum går igenom skogen för att mota fram älgar mot skyttarna
  • Tryckjakt - en tystare och glesare form av drevjakt
  • Vakjakt - jägaren väntar tyst och stilla vid en känd älgplats
  • Smygjakt (pyrschjakt) - jägaren smyger sig på älgen vid betesplatser eller andra typiska älgplatser. Kombineras ofta med vakjakt
  • Lockjakt - brunstiga älgar kan lockas genom läten. Vid lockjakt lockar jägarna till sig älgar genom att härma älgkor eller älgtjurar. Lockjakt kombineras ofta med vakjakt

När är älgjakten?

Älgjakten sker varje höst och vinter. Sveriges olika länsstyrelser bestämmer när den sker i deras område. Dessutom kan det finnas lokala bestämmelser. Av denna orsak finns det inget generellt svar på när älgjakten är. Men älgjakten kommer igång något tidigare i de norra delarna av Sverige. Orsaken är skillnader gällande klimat och älgarnas brunstperiod. Expressen har en lista över älgjaktstider 2020.

Fällavgifter

När du skjuter en älg behöver du betala en så kallad fällavgift. Likt jaktperioden varierar den mellan olika län. Dessutom är skillnaden i avgift ganska stor mellan vuxna älgar och kalvar. Oftast kostar det mellan 200 och 1 200 kronor att fälla en vuxen älg, medan fällavgiften för en kalv är mellan 50 och 400 kronor.

Hur får du jaga älg?

Älgar får enbart jagas med kulvapen. Det finns också krav gällande vilken ammunition som ska användas. Exempelvis får du bara använda halvmantlad ammunition med viss anslagsenergi.

Skriv en kommentar

Hundraser vid jakt - vilken ska du välja?

Hundraser vid jakt - vilken ska du välja?

Det finns många hundraser som kan användas vid jakt. Men vad ska du tänka på när du väljer ras? Här tar vi en titt på några av dem, och hur du går tillväga för att hitta rätt. Vad vill du jaga? Den första frågan du bör ställa dig är vad du vill jaga. Vet du redan vilken typ av jakt du söker en hund till? Bra! Då blir det mycket lättare att ta reda på vilken hundras som passar bäst. Här tittar vi n…

Visa hela inlägget
Älgjakten: Tradition, tekniker och säkerhet

Älgjakten: Tradition, tekniker och säkerhet

Älgjakten är ett av höjdpunkterna i den svenska jakttraditionen och en tid som många svenska jägare ser fram emot med spänning varje år. Det är inte bara en jaktform – det är en djupt rotad del av vår kultur som också spelar en viktig roll i förvaltningen av det svenska viltbeståndet. I detta inlägg gräver vi djupt i konsten av älgjakt, beståndsförvaltning och säkerhetsaspekter så att både erfarna…

Visa hela inlägget
Vilka djur är tillåtna att jaga i Sverige?

Vilka djur är tillåtna att jaga i Sverige?

Jakt är en populär fritidssysselsättning i Sverige, men det finns regler som måste följas när man jagar. En av de viktigaste reglerna är att man bara får jaga vissa djurarter under vissa tider på året. Här är en lista över de djurarter som är tillåtna att jaga i Sverige: Rådjur Rådjur är en av de vanligaste djurarterna som jagas i Sverige. Rådjursjakten börjar vanligtvis i augusti och fortsätter t…

Visa hela inlägget
Älgjakten startar redan den 1 september

Älgjakten startar redan den 1 september

I maj beslutade regeringen att göra förändringar i jaktförordningen. Tidigare startade jakten den första måndagen i september, men från och med i år drar jakten i gång redan idag, den 1 september, i norra Sverige. I södra Sverige startar jakten på älg den 8 oktober i år.

Visa hela inlägget
Att sitta i ett jakttorn och vänta på en älg

Att sitta i ett jakttorn och vänta på en älg

Att sitta i ett jakttorn och vänta på en älg att skjuta är en upplevelse som är både spännande och meditativ. Det är en möjlighet att koppla av från vardagen och fördjupa sig i naturen. När du sitter i tornet, är det viktigt att vara tålmodig och inte bli orolig. Älgar är väldigt skickliga på att undvika människor, så det kan ta tid att se en. Men när du väl ser en, är det en oförglömlig upplevels…

Visa hela inlägget
Viltkött - en av fördelarna med jakt

Viltkött - en av fördelarna med jakt

En stor fördel med att jaga är att du kan få tillgång till viltkött. Dessutom kan det vara en speciell känsla att äta ett djur som själv fällt. Men du behöver så klart inte fälla djuren själv - många restauranger och butiker erbjuder viltkött. Idag är ungefär 4 % av det kött som äts i Sverige viltkött. Varför ska du äta viltkött? Många som deltar i undersökningar anger att de vill äta mer viltkött…

Visa hela inlägget