Vilka djur är tillåtna att jaga i Sverige?

Vilka djur är tillåtna att jaga i Sverige?

Jakt är en populär fritidssysselsättning i Sverige, men det finns regler som måste följas när man jagar. En av de viktigaste reglerna är att man bara får jaga vissa djurarter under vissa tider på året. Här är en lista över de djurarter som är tillåtna att jaga i Sverige:

Rådjur

Rådjur är en av de vanligaste djurarterna som jagas i Sverige. Rådjursjakten börjar vanligtvis i augusti och fortsätter till slutet av januari.

Hjort

Hjort är en annan vanlig djurart som jagas i Sverige. Hjortjakten börjar vanligtvis i september och fortsätter till slutet av januari.

Vildsvin

Vildsvinsjakten är också populär i Sverige. Vildsvinsjakten börjar vanligtvis i augusti och fortsätter till slutet av januari.

Älg

Älgjakten är en av de mest eftertraktade jaktformerna i Sverige. Älgjakten börjar vanligtvis i oktober och fortsätter till slutet av januari.

Räv

Rävjakt är tillåten året runt i Sverige.

Hare

Harejakten börjar vanligtvis i november och fortsätter till slutet av februari.

Fasan

Fasanjakten börjar vanligtvis i oktober och fortsätter till slutet av januari.

Det är viktigt att komma ihåg att det finns strikta regler för jakt i Sverige. Jakt efter andra djurarter och under andra tider på året är inte tillåten. Det är också viktigt att se till att man har tillstånd att jaga och att man följer de regler som fastställts av myndigheterna.

Jakt är en viktig del av Sveriges kultur och traditioner, men det är också ett ansvarsfullt nöje. Genom att följa reglerna kan man ta del av jakten på ett säkert och ansvarsfullt sätt.

Skriv en kommentar

Jaktens betydelse för att bevara vår svenska naturskatt

Jakt i Sverige har en lång tradition och är en viktig del av vår kultur. Men utöver att vara en populär fritidsaktivitet är jakt också en viktig del i att bevara vår svenska naturskatt. Genom att jaga kan vi bidra till att hålla populationer av vilda djur på en hälsosam nivå, och därigenom säkerställa att både djur och natur fortsätter att frodas. Men hur fungerar det egentligen? Jo, genom att kon…

Visa hela inlägget
Var får du jaga i Sverige?

Var får du jaga i Sverige?

De flesta typerna av jakt i Sverige regleras gällande mängden skjutna djur och säsong. Men det är inte det enda som du behöver tänka på. Var får du egentligen jaga i Sverige? Och hur kontrollerar du att du får det? Markrätt innebär jakträtt - men följ reglerna Det förekommer jakt i princip överallt i Sverige. Och det går till på ungefär samma sätt. Lagen säger så här: när du äger mark har du rätt …

Visa hela inlägget
Jakt på vildsvin - hur går det till?

Jakt på vildsvin - hur går det till?

Under jaktåret 2017/2018 sköts ungefär 114 000 vildsvin i Sverige. Det är en enorm siffra. Men hur har vildsvinen blivit så många? Och hur fungerar reglerna för jakten? Vilka vildsvin får skjutas, och när? Här tittar vi närmare på vildsvin och vildsvinsjakt. Vildsvinets historia i Sverige Vildsvin har funnits i Sverige i tusentals år. Under en lång period var de dock utrotade. Men sedan tama vild…

Visa hela inlägget
Älgjakten startar redan den 1 september

Älgjakten startar redan den 1 september

I maj beslutade regeringen att göra förändringar i jaktförordningen. Tidigare startade jakten den första måndagen i september, men från och med i år drar jakten i gång redan idag, den 1 september, i norra Sverige. I södra Sverige startar jakten på älg den 8 oktober i år.

Visa hela inlägget
Vilken kaliber ska du välja på ditt jaktvapen?

Vilken kaliber ska du välja på ditt jaktvapen?

Det finns en del att tänka på när du ska köpa ditt första jaktvapen. En av sakerna är kalibern. Här tittar vi på olika sätt att ange kaliber, och vilka vapen som passar till vilken jakt. Vad är kaliber? Men vad är egentligen kaliber för mått? Jo, det anger den minsta invändiga diametern i ett vapens lopp eller pipa. Både vapen och dess ammunition brukar anges i kaliber. Men det finns flera olika …

Visa hela inlägget
Rävjakt mellan augusti och mars

Rävjakt mellan augusti och mars

När man jagar räv kan man använda sig fyra olika jaktformer: drevjakt, vakjakt, grytjakt, och fångstjakt. Jakttider i Sverige Jakttider på räv varierar beroende på vilket län man jagar i: Skånes län 1 aug - 28 feb Blekinges län 1 aug - 28 feb Dalarnas län 1 aug - 31 mar Gotlands län 1 aug - 15 mar Gävleborgs län 1 aug - 31 mar Hallands län 1 aug - 28 feb Jämtlands län 1 aug- 15 apr Jönköpings län…

Visa hela inlägget