
Viltkött - en av fördelarna med jakt
En stor fördel med att jaga är att du kan få tillgång till viltkött. Dessutom kan det vara en speciell känsla att äta ett djur som själv fällt. Men du behöver så klart inte fälla djuren själv - många restauranger och butiker erbjuder viltkött. Idag är ungefär 4 % av det kött som äts i Sverige viltkött.
Varför ska du äta viltkött?
Många som deltar i undersökningar anger att de vill äta mer viltkött. Och det finns en hel del bra orsaker att äta mer vilt. För kött kan nämligen inte bli mer ekologiskt och klimatsmart än viltkött. Djuren lever i naturen och får inte i sig antibiotika och andra främmande ämnen. De betar ute i skogen och transporteras inte. Alltså är viltkött bra - både för dig och miljön.
Källor till viltkött
Ungefär 30 olika ätbara djur jagas i Sverige. Viltkött brukar delas upp i klövvilt, rovdjur, småvilt och fågel. Älgen är det djur som står för störst mängd kött. På senare tid har allt större andel bestått av vildsvinskött.
Var kan du äta viltkött?
Du kan hitta viltkött i såväl butiker som restauranger. Om du är ute på landsbygden finns det ofta gårdsbutiker som säljer det. Men tillgången varierar. Dels beror det på vilken del av året det är, dels beror det på var i Sverige du är. I de flesta län pågår jaktsäsongen under hösten och vintern. Under den delen av året hittar du ofta också mer viltkött i butikshyllorna.
Lagring och förvaring av viltkött
Men vad gör du om du fällt ett djur? Kan du frysa ned köttet och ha det liggande under lång tid? Ja, lyckligtvis är viltkött magert. Det gör att kött från rådjur, älg och hjort kan ligga i två till tre år utan att bli dåligt. Vildsvinskött kan vara fryst i ungefär ett till två år.
Krav på viltkött
Livsmedelsverket ställer höga krav på viltkött. Viltkött som ska säljas i EU behöver hanteras i godkända vilthanteringsanläggningar. Köttet ska undersökas av en specialutbildad jägare innan det levereras till anläggningen. Denna jägare behöver även vara med under jakten.
I vissa fall kan jägare leverera vilt och kött direkt till konsumenter, butiker och restauranger utan kontroll. Detta gäller dock inte björn och vildsvin.